Nutrició EM

La utilització de suplements dietètics en l'esclerosi múltiple ha esdevingut un tema important en el tractament de la malaltia. Lluny de recomanar productes comercialitzats donarem algunes idees per millorar la transmissió del senyal elèctric a través de la millora de la mielina. La mielina és una substància lipoprotèica que fa de aïllant en el sistema nerviós i el seu deteriorament  és la base dels problemes que genera la EM.

Els aliments que hauríem de primar en la nostra nutrició són:

-L'aigua és una molt bona conductora, assegureu els 2 litres diaris per facilitar la transmissió de l'impuls nerviós. 

-Àcids grassos essencials dels tipus omega3 i omega6.  Els omega3  es troben sobretot, en el peix blau (sobretot en greix i olis -per exemple oli de krill-). Altres aliments com les nous també poden contenir omega3. S'ha demostrat la millora d'algunes malalties cardiovasculars i del colesterol en sang gràcies a l'omega3. Els omega6 potencien l'efecte dels omega3 oferint un bon efecte antiinflamatori. Tenen omega6 els cereals, les nous, l'oli d'onagra i l'àcid olèic que es troba en gran quantitat en olives i oli d'oliva verge extra.

-Àcid fòlic i vitamina B12 : protegeixen i reparen els danys de la mielina (remielinització). Dins dels aliments rics en àcid folic s'inclouen verdures de fulla verda com espinacs, enciam o bledes, així com llegums i ametlles. La vitamina B12 o cianocobalamina s'obté en alguns bacteris. Animals i plantes han d'incorporar-la a l'alimentació. Els aliments que ofereixen aquesta vitamina són les carns, peixos, mariscs, llet i productes làctics.    

-Vitamina C: es tracta d'una vitamina amb importants funcions antiinflamatòries, antioxidants i depuratives. Es troba en fruites i verdures grogues, ataronjades o vermelles, així com en altres aliments com el kiwi o el bròquil. 

-Vitamina D: s'utilitza per fixar el calci als ossos i és un potent antiinflamatori. És una vitamina poc freqüent als aliments (a excepció dels làctics i els ous) però que es pot trobar en certs aliments preparats, com les llets enriquides amb calci i vitamina D i els cereals amb vitamines afegides. No obstant, la forma més natural d'obtenir la vitamina D és mitjançant l'exposició solar, degut a que el nostre greix subcutani és capaç de sintetitzar la vitamina D gràcies als raigs solars. 

Hi ha una sèrie productes que s'haurien d'evitar:

- Carn vermella: té àcid araquidònic que és un potent proinflamatori.

- Sucre refinat: ja que genera un excés de glucosa en sang que comporta una sobreproducció de insulina que és un potent inflamatori.

- Begudes carbonatades: ja que la majoria contenen grans quantitats de sucres i glucoses.


A part de tot això recordeu que és molt recomanable oxigenar bé el sistema nerviós tant amb exercicis de respiració com amb exercici físic moderat, evitant els hàbit tòxics com ara el tabac o el alcohol.

Si voleu coneixer més d'aquest tema us recomanem que visiteu el següent blog: Antiinflamatorios naturales

 
 

 
 
 
 
 
Comments