Mites EM


Des de fa uns anys es fa córrer una sèrie d'idees que s'han instaurat sobre l'esclerosi múltiple que com a mínim són incompletes i intentarem donar-li una explicació.

Els mites o falses creences engloben:

- La esclerosi múltiple es transmet a la següent generació: la EM té com a característics certs gens mutats que doten de certa predisposició a tenir la malaltia però a més han de concórrer uns factors ambientals determinats que promouen la malaltia.

- Si no hi ha símptomes no cal tractar l'EM: De fet, l'EM és una malaltia silenciosa, els efectes es veuen a llarg termini i s'ha de tractar en quan es coneix l'existència.

- La EM és mortal: Els malalts d'EM tenen la mateixa esperança de vida que la normal. Les problemàtiques associades a alguns símptomes sí que poden ser mortals. El millor és tenir bon contacte amb el neuròleg.

- La EM equival a una cadira de rodes: Hi ha molts tipus d'EM i cadascuna té el seu camí. A més anar en cadira  de rodes no és tan greu.

- La EM es cura amb força de voluntat: La força de voluntat i el positivisme esdevenen eines molt vàlides per afrontar la malaltia i altres dolències cròniques, pero no cura la EM. 

- La EM es pot curar amb una dieta especial: No, però és molt recomanable intentar reduir les  grasses  saturades e introduir aliments antiinflamatoris

- La EM condueix a l'atur: Segons la feina que es desenvolupi i l'estat de la malaltia, les persones amb EM hauran de reorganitzar la vida, però no pel fet de tenir EM s'ha de deixar la feina ni és motiu de acomiadament.

- La EM es una malaltia degenerativa muscular: La EM causa desmielinització inflamatòria i degeneració dels nervis. La realització de exercici físic suau i continuat en combinació amb fisioteràpia rehabilitadora ajuda a mantenir el cos i la ment sans i aliviar el dolor i els espasmes.

- La EM exclou la possibilitat de tenir fills: Una dona amb EM pot quedar-se embarassada. A més, no tindrà efectes a llarg termini. És important parlar amb el seu neuròleg abans de l'embaràs per adaptar el tractament.

Font: Modificació de Bayer Health Care Schering Pharma.

 
 

 
 
 
 
 

Comments